Wethouder de Boer wil toch weer convenant met Omrin. Burger betaalt mee aan eigen veiligheid.

Ondanks dat Omrin al meerdere keren de afspraken met de gemeente Harlingen en anderen aan zijn laars heeft gelapt, geeft wethouder de Boer de omstreden vuilverwerker toch weer een nieuwe kans. De gemeente wil met Omrin een Convenant Gezondheid opstellen om de onrust over de afvaloven weg te nemen. Het continue meten van dioxinen en de plaatsing van snuffelpalen zijn o.a. onderdeel van het plan. Maar eerder is Omrin het convenant niet nagekomen waarin was afgesproken dat afval over het water naar de oven zou worden aangevoerd. “Wij hebben daar geen rol in en is niet onze verantwoordelijkheid” was toen het argument van Omrin.�
Ook kwam Omrin later de afspraak niet na om de uitstootgegevens op de website te zetten. Ondanks aandringen van wethouder de Boer bij Omrin bleven de gegevens uit. Omrin hield de Boer aan het lijntje met de melding dat men wachtte tot er een “representatieve bedrijfssituatie ” zou zijn.

Uit de extra gemeenteraadsvergadering over de afvaloven bleek dat er een hoop mis was met de oven. Wat duidelijk naar voren kwam was dat de veiligheid van medewerkers van nabij gelegen bedrijven niet konden worden gegarandeerd. Onder andere hierdoor hebben B&W het besluit over de veiligheidsrapporten van Omrin teruggeddraaid.  

Daarnaast had Omrin verzuimd een serieus incident te melden bij de Provincie waarbij de uitstootnormen ver werden overschreden. 

Maar ondanks dat Omrin geen betrouwbaar bedrijf is wil de gemeente een Convenant Gezondheid opstellen om samen met Omrin afspraken te maken om de volksgezondheid te waarborgen. Er is afgesproken dat zowel de gemeente als Omrin financieel bijdragen aan de uitvoering van de plannen. Burgers van Harlingen betalen dus, als het aan wethouder de Boer ligt, mee om hun eigen veiligheid en gezondheid, veroorzaakt door de afvaloven, te waarborgen. De gouden regel “de vervuiler betaalt” gaat in dit geval blijkbaar niet op.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.