Wethouder Boon, loopjongen van Omrin

Dat Omrin een meester is om mensen voor haar karretje te spannen om zelf op die manier uit de wind te blijven wordt steeds duidelijker. Naast de FUMO en gedeputeerde Schrier, die weigeren te handhaven, dient ook wethouder Boon van Harlingen als loopjongen van de afvalverwerker. De naïeve wethouder gelooft blijkbaar nog steeds in de goede bedoelingen van de directie van Omrin.

Stichting afvalovenNee maakte op deze website bekend dat wethouder Boon de gemeenteraadscommissie op 21 december verkeerd had voorgelicht.( nieuwe dioxine doofpot ) Volgens Boon waren er namelijk geen verhoogde emissies “van wat dan ook” geweest en ook zou de by-pass niet zijn gebruikt. De afvaloven zou, op 21 december, al weer zijn opgestart na een zoveelste storing.
Dat Boon informatie van Omrin 1 op 1 had overgenomen en daarbij ook een leugen om bestwil aan de raadscommissie verstrekte werd op 2 februari duidelijk.

Want op 2 februari heeft de gemeenteraad een brief van het college ontvangen waarbij men meldt “dat er wat verwarring was ontstaan” of er nu wel of geen verhoogde uitstoot was geweest. In de brief zegt het college dat er toch verhoogde emissies hebben plaatsgevonden. Waarover de gemeenteraad niet wordt geïnformeerd is dat er gebruik is gemaakt van de omstreden by-pass. Wat ook in de brief ontbreekt is de juistheid van informatie over de opstartdatum. Boon had eerder aangegeven dat de oven weer op 21 december opgestart was.

BG-leden zijn nu met een mededeling naar buiten gekomen waaruit het volgende blijkt: “Zoals bekend is de installatie van de REC op 23 en 24 december, na een reparatie van een lekkage in de ketel, opnieuw opgestart. Daarbij is op 23 december van 18.00 uur tot circa 20.00 uur de bypass open gegaan tijdens het zogenaamde spoelen met een stofpluim tot gevolg. Daarbij is aanzienlijk meer stof uitgestoten dan tijdens regulier bedrijf bij afval- verbranding. Sinds december 2015 is bekend dat daarmee altijd ook verhoogde emissies van stofgebonden dioxinen voorkomen. Dit is nu dan nog weer eens opnieuw bevestigd.

“De gemeten waarde bedraagt 0,05 ng TEQ/Nm3 dioxinen/furanen bij een normale waarde van 0,001-0,007 ng TEQ/Nm3 bij ongestoord bedrijf. De maximaal toegestane jaargemiddelde concentratie tijdens ongestoord bedrijf bedraagt 0,01 ng TEQ/Nm3.”

Wethouder Boon heeft dus namens Omrin willens en wetens de raadscommissie verkeerd geïnformeerd over de datum waarop de afvaloven is opgestart waarbij hij ook nog eens de indruk  heeft gewekt dat er bij de opstart geen verhoogde emissie is geweest en waarbij hij ook meldde dat de by-pass niet is gebruikt. De loopjongen van Omrin zal zich waarschijnlijk hiervoor weer moeten verantwoorden terwijl Omrin van een afstand toekijkt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.