Verontrusting groeit, vertrouwen neemt af

Na weer een nieuwe storing bij de afvaloven is de onrust opnieuw groter geworden. Er zijn veel klachten gehoord van mensen die last hadden van de rook. Mensen die gisterochtend rond 11.15 uur dichtbij de afvaloven waren hadden zoveel last van de rook dat zij met de handen voor de monden liepen. De gegevens over wat uit de schoorsteen is gekomen is tot nu toe nog steeds onbekend. Omrin zelf geeft aan dat er emissies zijn overschreden. Maar niet duidelijk is om welke stoffen het gaat. Eerder was gemeld dat zodra de calibratiemetingen zouden zijn verricht de “echte” meetgegevens en de storingsuren bekend zouden worden gemaakt. De calibratiemetingen zijn intussen gedaan maar de emissiegegevens zijn nog niet prijsgegeven. Ook is niet duidelijk hoeveel storingsuren er zijn verbruikt. In een reactie in het Friesch Dagblad laat de provinciewoordvoerder weten dat een verhoging van emissies bij het zogenaamde afstoken mag. Echter, hiervoor zijn de maximum aantal 60 storingsuren bedoeld. Eerder meldde de provincie ook dat de storingsuren van Omrin al op zijn.

Nadat de afvaloven gistermiddag was stilgelegd kwamen in de avond wederom verontruste berichten binnen. De schoorsteen rookte en wederom was dit grijs van kleur. Toezichthoudende ambtenaren van de provincie die ter plekke waren gekomen meldde dat alles in orde was en dat de afvaloven op aardgas stookte. Omstanders twijfelden daar sterk aan. De rook zag grijs en dwarrelde naar beneden. Ook stonk het naar plastic. Op twitter werd flink gecommuniceerd over gebeurtenissen. Iemand meldde dat er in de stad grapjes werden gemaakt over een “gezellig dioxineterras.” Een ander liet in duidelijke taal weten er genoeg van te hebben: “Schandelijke rotzooi” of  “sluiten dat kreng.”

Duidelijk is dat de weerstand tegen de afvaloven groeit. De opstapeling van incidenten waarbij emissies worden overschreden, de storingsuren op zijn en een provincie die als handhaver niet ingrijpt zorgt ervoor dat velen het vertrouwen inmiddels hebben verloren. De meest duidelijke mening van een omstander over de situatie werd als volgt samengevat: “Vertrouwen in Omrin en de provincie is hetzelfde als door rood rijden met je ogen dicht zonder gordel.”

Foto’s: Hans Gillissen

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.