Vereniging afvalbedrijven: “overcapaciteit in Nederland is structureel.”

Onlangs heeft Dick Hoogendoorn van de Vereniging Afvalbedrijven laten weten dat de overcapaciteit in Nederland structureel genoemd kan worden. Ook al zou de economische crisis herstellen dan nog kan de honger van de afvalverbrandingsinstallaties naar afval niet gestild worden. Dit liet hij woensdag 19 januari jl. weten aan Energeia, een nieuwsbureau dat dagelijks de meest up-to-date informatie levert over de Europese energiesector.
Hoogendoorn noemt dat bij de berekening nog geen rekening is gehouden met de capaciteit die erbij moet worden opgeteld als Omrin in bedrijf komt. Uit een onlangs gepubliceerd overzicht door Agentschap NL, een uitvoerend orgaan van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, blijkt dat er momenteel een vrije capaciteit is van 225.000 ton.

Het opvoeren van afvalimport is daarom een logisch gevolg. Men kijkt daarbij naar landen als Engeland en Ierland. Maar ook zijn er signalen dat ook uit andere landen als Belgie en Duitsland het afval naar Nederland zal komen. En onlangs is duidelijk geworden dat ook Italie zich hierbij waarschijnlijk zal gaan aansluiten. 

Afvalovennee heeft kort geleden een oproep gedaan aan de politiek in Harlingen om te onderzoeken naar de bereidheid bij andere gemeenten om alsnog te stoppen met de afvaloven in Harlingen. Hiertoe zijn financiele mogelijkheden waarbij de Friese burger er zelfs financieel beter van zou worden. Gillissen van afvaloven Nee: “De miljoenclaims die Omrin tentoonstelt is een pure bedreiging. Omrin houdt de schijn hoog dat het allemaal goed komt, maar de kosten zullen bij de burger en de maatschappij terecht komen. Als alle gemeenten een signaal afgeven, is het vast mogelijk om met Omrin om te tafel te komen.”
Sape Jan Terpstra, woordvoerder van Omrin liet desgewenst weten dat dit als een illusie betiteld kan worden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.