Uitvallen ID-fan zorgt opnieuw voor stilvallen afvaloven – by-pass opnieuw gebruikt?

Omrin heeft de afvaloven wederom stil moeten leggen vanwege een storing. Op haar website meldt de omstreden afvalverwerker dat zaterdagnacht de installatie is afgestookt.
De ID-fan, waarvan Omrin al eerder beloofde dat deze nooit meer zou uitvallen, was ook dit keer de oorzaak van de storing, aldus Omrin.

Omrin meldt verder dat het doekenfilter in bedrijf is gebleven waardoor de by-pass niet is gebruikt. Omrin ligt al een tijd lang onder vuur vanwege het illegaal gebruik van de by-pass. De by-pass die nergens in de milieuvergunning is genoemd wordt door Omrin gebruikt om het doekenfilter te omzeilen. Rookgassen worden door het gebruik van de by-pass ongefilterd de atmosfeer ingeblazen. Dit zorgde al eerder tot vele dioxine- en andere milieu-overschrijdingen. De provincie treedt niet op tegen deze illegale by-pass.

Bij de inbedrijfstelling op zondagmorgen is duidelijk een rookpluim zichtbaar geweest. Voorbijgangers hebben hiervan foto’s gemaakt. Bij het zien van de foto geven meerdere deskundigen aan dat het lijkt alsof de by-pass wederom is toegepast. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Aan de kunde en de integriteit van de directie van Omrin wordt steeds vaker openlijk getwijfeld. Een eerdere motie van wantrouwen vanuit de gemeenteraad Harlingen haalde vooralsnog geen meerderheid. Echter, gezien het structureel falen van de afvaloven, het niet nakomen van beloftes en het in gevaar blijven brengen van omwonenden kan het niet uitblijven dat de directie vroeg of laat moet opstappen.

160910-storing                                                          foto: Jan vd Meij

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.