Sjoemelen met info

Precies een jaar geleden publiceerde Stichting afvalovenNee een item wat in de Harlinger Courant had gestaan. Hoe actueel is dat nu nog.

————————————————
Januari 2015:

Het is vaker op deze site aangegeven dat Omrin en de provincie feiten proberen te verdraaien en nieuwe feiten verzinnen om maar niet te hoeven in te grijpen bij de afvaloven. Journalist Jeroen Pietersma van de Harlinger Courant heeft in zijn bijdrage over het jaaroverzicht van de krant haarfijn in beeld gebracht hoe Omrin en de Fumo (de milieutoezichthouder namens de provincie) bewust verwarring creëren. Lees hieronder de  ervaringen van de journalist met Omrin en de Fumo, die in zijn verhaal de milieu-detectives worden genoemd. Belangrijk om te weten is dat bij een verbranding onder de 850 graden de kans groot is dat er dioxines worden uitgestoten vanwege een onvolledige verbranding.

————————————

JUISTE INFORMATIEVOORZIENING

De afvaloven-baas en ik keken naar het midden en het zat niet goed. We hadden het over de temperatuur die er toe doet, en die duikelde ver onder het minimum van 850 graden. Nat afval, zei een andere man in de control room schouderophalend. De milieu-detectives van de provincie Fryslân stonden iets verderop. Een mevrouw van deze club wist niet wat we precies hadden gezien, maar ze kon wel zonder blikken of blozen vertellen dat het niet significant was.

Later leek die ‘pyrometer’ in het midden wel significant te zijn: het milieu-opperhoofd van de provincie Fryslân zei dat we niet naar het midden hadden gekeken, maar naar de daktemperatuur. Dit werd bevestigd door de afvaloven-baas. Hij zei: “Ik heb de verkeerde gepakt. Een beetje lullig maar het is niet anders.”

Volgens hem hadden we naar onderen moeten kijken. Volgens de club van milieu-detectives hadden we naar het midden moeten kijken. En wat later werd wéér alles anders. Het Friese milieu-opperhoofd vertelde dat de afvaloven-baas en ik wél naar het midden hadden gekeken, en dat we juist naar het dak hadden moeten kijken. En toen riepen de milieu-detectives en de afvaloven-baas dat ook.

Het leek wel een kinderliedje, schreef ik eerder al in de HC: van voor naar achter van links naar rechts. Het Friese milieu-opperhoofd sprak zichzelf dus tegen en haar knecht kon het niet recht praten. Het werd allemaal nodeloos ingewikkeld gemaakt toen de afvaloven-baas en de milieu-detectives de pyrometer op papier op een andere hoogte plaatsten.

Dat was geen slimme zet, want dit rookgordijn bleek even doorzichtig als onnozel. Helemaal toen de afvaloven-baas en de milieu-detectives – nota bene zelf – informatie beschikbaar stelden waaruit bleek dat die verzonnen hoogte onmogelijk was. De club van milieu-detectives, die Friesland hoort te behoeden voor milieubederf, leek meer op een spreekbuis van de afvaloven-baas.

De milieu-detectives probeerden te redden wat er te redden viel en daar mee werd het alleen maar erger. Ze meldden dat er “geen sprake was van exacte wetenschap”. Huh? Experts werken bij deze materie met een cijfer achter de komma en de Friese milieu-detectives zaten er meters (!) naast. De ironie van dit verhaal (dat het afgelopen jaar alleen met enige vasthoudendheid duidelijk werd): de afvaloven-baas heeft me meerdere keren op het hart gedrukt dat “juiste informatievoorziening” erg belangrijk was. De afvaloven-baas en ik hebben kennelijk een andere definitie van ‘juist’. En ik had het kunnen weten, want de afvaloven-baas heeft me al eens eerder wat op de mouw gespeld.

In 2008, toen de afvaloven nog gebouwd moest worden, vertelde de afvaloven-baas dat zijn afvaloven een ‘virtuele schoorsteen’ zou krijgen. De rook zou zo snel uit de pijp komen, waardoor de rookpluim wel vijftig meter recht omhoog zou gaan. Tja, dat hebben we gezien. Hoezo juiste informatievoorziening?

Nu valt iemand als de afvaloven-baas vroeg of laat wel door de mand. En wat dat betreft is onjuiste informatie nog altijd beter dan geen informatie.

Onlangs nog een Powerpoint-bestand opgevraagd bij de gemeente Harlingen. Het was donderdagmorgen en vrijdag toen de HC van de pers rolde, was het bestand er nog niet. Fast forward naar maandagmorgen. Het was maar goed dat ik nog even belde, zei de communicatie-knecht. Kennelijk was hij het vergeten. En bij het ter perse gaan van deze bij- lage, ruim een week later, heb ik nog steeds geen bericht gehad over dat Powerpoint-bestand. En u – lezer/inwoner/belastingbetaler – dus ook niet.

Jeroen Pietersma

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.