Reactie Omrin op verbranden herbruikbare spullen toont ware gezicht afvalverwerker

In de Leeuwarder Courant heeft Omrin gereageerd op de opschudding die is ontstaan over de promotiefilm van Omrin. Daarin is te zien hoe kunststof meubelen en een kliko in de afvaloven verdwijnen. Sape Jan Terpstra zegt hierover: “Als de stoel hergebruikt kon worden was die naar de kringloopwinkel gegaan. De kliko was vermoedelijk kapot. Metalen komen in het bodemas terecht dat afgevoerd en elders hergebruikt wordt. ”

Deze reactie bevestigt het dubbele en onbetrouwbare gezicht van Omrin. Op de website van het bedrijf is namelijk te lezen:
“Sinds jaar en dag werken wij volgens de zogenaamde voorkeursvolgorde voor de verwerking van afval.┬áBovenaan de ladder staat preventie: voorkomen dat er afval ontstaat. Onderaan staat de meest ongewenste en vervuilende oplossing: afval storten. Hoe hoger afval op de ladder eindigt, hoe beter het is voor het milieu. Omrin probeert altijd de hoogst mogelijke methode op de ladder te kiezen.”

Uit de beelden van Omrin blijkt dat deze missie dus een wassen neus is. Het grof huishoudelijk afval wat niet naar de kringloopwinkel kan, verdwijnt in de afvaloven. Dat is de harde werkelijkheid. Sape Jan Terpstra, woordvoerder van Omrin, noemt in de Leeuwarder Courant als excuus dat het verbranden van kunststof tuinmeubelen en kliko’s volgens de milieuvergunning mag. Maar het gaat hier natuurlijk niet om een milieuvergunning. Het gaat er hier om hoe een afvalverwerker omgaat met recyclebaar afval. Een afvalverwerker die nog steeds meent het beste voor te hebben met het milieu.

klik hieronder voor het item uit de Leeuwarder Courant.

Reactie Omrin op promofilm

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.