Raad van State onderzoekt vergunning afvaloven Omrin

De Raad van State heeft besloten onderzoek te doen naar de milieuvergunning van de afvaloven. Reden is dat er twijfels zijn of de omstreden en ingebouwde bypass legaal is. De bypass, of te wel de omleiding die de rookgassen om een filter lozen, is heel lang ontkent door John Vernooij, directeur van Omrin. Vernooij beweerde zelfs dat er geen bypass was aangevraagd en ook niet zou worden ingebouwd. Johan Vollenbroek van MOB, had grote kritiek op de afvaloven, juist vanwege de bypass. Vernooij stelde hem in een email gerust. De directeur meldde: “Ik kan je bevestigen dat we het bypassen van de rookgassen niet hebben aangevraagd en dat dit ook niet is in ingebouwd.”

Tijdens de zitting, die was aangespannen door 12 omwonenden, bleek dat de bypass niet op de tekening stond die bij de milieuvergunning hoort. De StAB die de Raad van State adviseerde over de milieuvergunning, is in die tijd ook afgegaan op wat John Vernooij hen vertelde. De StAB heeft dus onterecht gedacht dat er geen bypass zou worden ingebouwd en geloofde de directeur op zijn blauwe ogen.

Toen later de bouwvergunning openbaar kwam, was de bypass plotseling wel ingetekend, maar toen was de milieuvergunning al vergund.

Henri Sarolea, gekozen tot wereldwijd beste advocaat op het gebied van milieuwetgeving en die de omwonenden bijstaat, gaf nog maar eens aan hoe ernstig de bypass is. “Iedereen weet hoe gevaarlijk dioxines zijn voor de gezondheid. De bypass maakt het mogelijk dat rookgassen ongefilterd worden uitgestoten met alle gevolgen van dien. De bypass is nu zonder milieu-effect-rapportage (MER) ingebouwd en dat mag niet.”

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.