Provincie legt afvaloven niet stil

De provincie heeft laten weten de afvaloven niet stil te leggen. Ondanks dat in Harlingen er grote (bestuurlijke) zorgen zijn gerezen over de activiteiten van Omrin, ziet de provincie geen reden om in te grijpen. Op 11 mei meldde de provincie woordvoerder zelf in een lange gemeenteraadsvergadering dat Omrin de maximaal toegestane 60 storingsuren al gepasseerd is. Daarnaast kon Omrin niet vertellen hoe het stond met de verspreiding en uitstoot van een aantal giftige en kankerverwekkende stoffen, waaronder dioxine.
Eerder deze week verscheen het advies van de StAB, het adviesorgaan van de Raad van State. De StAB meldde onomwonden dat voor de verspreidingsberekeningen niet het juiste rekenmodel was gehanteerd. Onduidelijk is dus hoe het precies zit met de giftige stoffen en hoe de verspreiding hiervan is.
Milieuadviseur Vollenbroek meldde tijdens de zelfde raadsvergadering dat de provincie zich niet boven de wet mag plaatsen. En dat doet de provincie wel als men nu niet ingrijpt vanwege de overschrijding van het aantal storingsuren.
De provincie legt de zorgen en de kritiek vooralsnog naast zich neer waardoor de afvaloven kan blijven draaien.

foto: Hans Gillissen
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.