Opnieuw grote dioxine-uitstoot afvaloven

Opnieuw is vastgesteld dat de afvaloven grote hoeveelheden dioxine uitstoot. Dat is eind april van dit jaar gebeurd. Terwijl het daggemiddelde 0,1 nanogram per kubieke meter is en het jaargemiddelde 0,01 nanogram, stootte de afvaloven dit keer maar liefst 1.6 nanogram dioxine per kubieke meter uit. Gedeputeerde Schrier stelt weliswaar vast dat dit boven de norm is maar grijpt niet in. Hij ziet de herhaalde en forse overschrijding als nulmeting. Resultaten van renovaties en herstelwerkzaamheden binnen de afvaloven wil hij op die manier beoordelen.

Al langer proberen de provincie en Omrin de dioxine-uitstoot van de afvaloven te verminderen maar zonder resultaat. Hans Gillissen van afvalovenNee: “Het zogenaamde state of the art project, zoals Omrin deze afvaloven noemde, wordt met pleisters plakken in stand gehouden. Zo is 1 van de maatregelen dat een verkeerd geplaatste stofmeter op de juiste plaats wordt gehangen. Jarenlang is er dus verkeerd gemeten. En er wordt bijvoorbeeld gezorgd dat een ventilator vanaf nu blijft werken ook als er een relais stuk gaat. Men noemt dat echt serieuze maatregelen. Maar naar de oorzaak van de structurele dioxine-uitstoot wordt niet gekeken. Er wordt zelfs weggekeken. Mijn overtuiging is dat de ware reden van de dioxine-uitstoot geheim wordt gehouden omdat dit te grote gevolgen heeft voor het voortbestaan van deze afvaloven.”

Stichting afvalovenNee weet inmiddels zeker dat het probleem in de verbrandingstemperaturen zit. Deze zijn te laag waardoor dioxines worden gevormd en uitgestoten. “Al jarenlang wordt door verschillende partijen geprobeerd om de verbrandingstemperatuurgegevens boven water te krijgen. (zie o.a. het archief van deze website.) Maar Omrin weigert steevast hierin transparant te zijn. Vanuit deze prehistorische houding, die door de politiek en overheid getolereerd wordt, durven wij inmiddels de stelling aan dat de verbrandingstemperaturen te laag zijn en dat dit de reden is waarom de dioxines uitgestoten worden. Anders zou Omrin allang met deze gegevens naar buiten zijn gekomen. Zo zit dit bedrijf nu eenmaal in elkaar. Rechtpraten wat krom is en wat het daglicht niet kan verdragen verdwijnt in de doofpot.”

13063234_1016704198396249_4825902951802698858_o                 Het moment van de dioxine-uitstoot eind april, vastgelegd door Riekje Zijlstra

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.