Omrin zorgt voor info-chaos na uitvallen dioxine-meter – herhaalde oproep tot vertrek directie

Er is grote onduidelijkheid ontstaan over de uitval van de dioxine-meting binnen de REC. Op social media doen hierover de wildste geruchten de rondte. Aanleiding is onder andere dat op donderdag 17 maart tussen 16.00 uur en 18.00 uur in de stad een duidelijke zure lucht te ruiken was. Maar de grootste chaos is ontstaan door Omrin vanwege het volledig wijzigen van een melding over een storing in de REC.

In een eerste bericht van Omrin staat: “Op 18 maart is er om 06.10 uur een korte storing in de ketel geweest. Hierdoor is de dioxine-meting apparatuur ook uitgevallen. Er is een monteur ingeschakeld om de apparatuur zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.”

Dit bericht wordt na een paar uur veranderd in: “Op vrijdag 18 maart is de dioxine-meting apparatuur uitgevallen. Dit is -zoals het nu lijkt- gekomen na het wisselen van de cartridges waarin de genomen monsters worden opgeslagen.”

Gillissen van stichting afvalovenNee (SAN): “Opmerkelijk is dat Omrin eerst meldt dat het uitvallen van de dioxine-meter wordt veroorzaakt door de storing in de ketel. In het tweede bericht meldt Omrin dat het uitvallen van de dioxine-meter wordt veroorzaakt door het wisselen van de cartridges. Het is Omrin ten voeten uit. Het creëren van chaos om mogelijk iets anders te verhullen.”

Screenshot Twitter
Door de opvallende wijziging worden op social media tal van theorieën tussen burgers uitgewisseld. Hierbij wordt een storing op 15 maart, ook betrokken. Want tussen 18.00 uur en 1.30 uur wordt de afvalverbranding gestopt vanwege een storing aan de ontslakker. Omdat Omrin de by-pass gebruikt bij een “shut-down” is het vermoeden dat ook dit keer deze “opstartleiding”, zoals Omrin de by-pass noemt, is ingezet. De by-pass is onderdeel van een grote juridische discussie. De FUMO heeft onlangs tegenover de Provinciale Staten bevestigd dat deze leiding niet expliciet is opgenomen in de milieuvergunning maar treedt hier niet tegenop.

Gillissen: “We hebben het al eerder genoemd maar de directie van Omrin moet opstappen. En met de directie bedoelen we Vernooij (algemeen directeur) en Bosch (directeur REC.) Deze personen hebben een situatie teweeg gebracht die bestaat uit list en bedrog. En zij gaan daar nog steeds mee door. De directie is niet in staat om een andere cultuur teweeg te brengen. Vertrouwen ontstaat o.a. door duidelijke en begrijpbare berichtgeving. Maar niet door het wijzigen van berichten als dat je beter uitkomt.

Screenshot FB
Dat er tijdens het gebruik van de by-pass geen dioxinen worden gemeten zou Omrin goed uitkomen en dat burgers denken dat er aan de uitval van de dioxine-meter iets niet klopt begrijp ik maar al te goed. Mij verbaast niets meer bij Omrin. Ze zijn tot alles in staat. Het is aan Omrin zelf te danken dat wederom de wildste verhalen rondgaan. ”

Omrin, de FUMO en de Provincie vergaderen woensdag 23 maart over de dioxine-problematiek waarbij er over een oplossing gesproken wordt.  De roep van burgers om de REC te sluiten wordt echter alleen maar groter.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.