Omrin voert beloofde maatregelen niet door en geeft misleidende informatie aan gemeenten

Na een grote dioxine-eruptie in oktober 2015 beloofde Omrin na veel mitsen en maren uiteindelijk maatregelen door te voeren, teneinde een nieuwe dioxine uitstoot te voorkomen. Op 14 en 15 maart 2016 presenteerde de inmiddels discutabele afvalverwerker aan de gemeenten in Friesland, de aandeelhouders van Omrin, de actieplannen. Een van de maatregelen betrof het aanbrengen van een “terugvaloptie”, zodat de ID-fan in bedrijf zou blijven. De uitval van de ID-fan was destijds de grote oorzaak van de dioxine-uitstoot, aldus Omrin. Pas vanaf april 2016 zou Omrin ervoor  zorgen dat de ID-fan te allen tijde in werking zou blijven.

Nu, we spreken 10 februari 2017, blijkt deze maatregel een loze belofte te zijn geweest. Uit de laatste storing van de afvaloven kan worden geconcludeerd dat de ID-fan nog steeds uit kan vallen en in de praktijk ook uitvalt. In het weeknieuws REC van week 6 wordt melding gemaakt dat “de hoofdventilator (ID-fan) uit bedrijf is geweest. Door de uitval van de hoofdventilator is de turbine ontregeld (getript).”
Nog steeds is het dus mogelijk dat een zelfde grote dioxine-uitstoot plaatsvindt als in oktober 2015 het geval was, aangezien de belangrijkste maatregelen nog steeds niet zijn doorgevoerd. Want naast de ID-fan maatregel wordt ook het spoelprogramma (lees by-pass) nog steeds gebruikt.

De aandeelhouders zijn dus verkeerd voorgelicht door Omrin.  Maar dat Omrin vaker nepnieuws verspreid is bekend. Omrin maakt hierin geen onderscheid of dit de aandeelhouders zijn of de Raad van State. (zie:
http://www.afvalovennee.net/uncategorized/fumo-honoreert-milieucriminaliteit-omrin )

 

 

 

 

 

Hierboven: presentatie Omrin aan gemeenten 14/15 maart 2016, let op punt 3.
Hieronder het weeknieuws REC, week 6.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.