Omrin overtreedt wet na deal met Provincie.

Omrin heeft een deal met de Provincie gesloten en kan zodoende de wet en regelgeving overtreden. Dat is de schokkende conclusie nadat de Harlinger Courant navraag deed over de constatering dat afval langer dan 4 dagen in de bunker ligt, zonder dat de afvaloven in gebruik is. Volgens de milieuvergunning mag er niet langer dan 4 dagen afval in de bunker liggen. Maar zelfs nadat de oven stil werd gelegd is er afval naar de afvaloven gebracht. Omrin hierover in de Harlinger Courant: “Er is afval aangevoerd maar volgens de vergunning mag dit.” Als later de “veiligheidsman” van Omrin aan het woord komt zegt deze dat hij wel bekend is met het artikel in de milieuvergunning waarin staat dat afval niet langer dan 4 dagen in de bunker mag liggen. Hij meldt: “We hebben het met de provincie besproken. Zolang we aan preventie en controle doen mag het er langer dan 4 dagen liggen.”

De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing) die namens de provincie toeziet op naleving van de milieuvergunning laat weten niet bekend te zijn met de “4-dagen” regel. Dezelfde FUMO heeft ook geen consequenties verbonden aan de constatering dat de verbrandingstemperatuur op 12 februari onder de 800 graad Celsius was gezakt, terwijl volgens wet- en regelgeving de verbrandingstemperatuur niet onder de 850 graad Celsius mag komen.

Stichting afvaloven Nee reageert geschokt en heeft de Provinciale Staten via een brief gevraagd Gedeputeerde Staten tot de orde te roepen. “Nu de provincie als vergunningverlener haar eigen verstrekte milieuvergunning met een korreltje zout neemt en zelfs afspraken maakt buiten de wet om, vragen wij ons af wat een milieuvergunning nog waard is. Waar moet een burger nog vertrouwen in hebben, nu blijkt dat tussen Omrin en de provincie deals worden afgesloten waarbij bewust de wet- en regelgeving wordt overtreden. Wij roepen u dringend op om hierbij uw controlerende taak wel serieus te nemen en de verantwoordelijke Gedeputeerde Staten tot de orde te roepen.”

Brief aan Statenleden n.a.v. overtredingen Omrin

Handhavingskwestie afval in afvalbunker

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.