Omrin geeft toe dat tijdens storingen dioxines vrijkomen. Volksgezondheid is concreet in gevaar.

Omrin heeft bezwaar gemaakt tegen de dwangsom die de provincie heeft opgelegd naar aanleiding van de vele fouten die Omrin maakte tijdens de grote dioxine-overschrijding in oktober. Op zich is het geen nieuws dat Omrin bezwaar maakt, want het was te verwachten dat Omrin dit zou doen.

Vernooij (directeur Omrin) geeft echter in een radio-interview bij Omrop Fryslan toe dat bij storingen dioxines vrij kunnen komen. Vernooij: “Ik denk dat het gewoon belangrijk is, ook voor de luisteraars om te weten dat de provincie met ons van mening is dat er een storing kan optreden en dat er bij storingen dioxines kunnen vrijkomen.”

Eerder meldde wethouder Boon, ook bij Omrop Fryslan: “Waarschijnlijk is het ook wel zo dat tijdens eerdere storingen ook wel dioxine is vrijgekomen. Dat is een niet onredelijke aanname.”

Dr. Bram Brouwer, bijzonder hoogleraar Milieutoxicologie bij de Vrije Universiteit meldt waarom dioxine zo gevaarlijk is.
“Dioxine kwalificeren we in de hoogste gifheidsklasse. Redenen zijn:
1. De concentratie van de stof die in staat is iets te doen in je lichaam is extreem laag.
2. Dioxine stapelt op in je lichaam. Elke keer dat je iets binnenkrijgt bouwt de waarde op. In het begin zit je nog wel goed maar op een gegeven moment kom je over die waarde heen en heb je een gezondheidsprobleem.
3. Dioxine doet meerdere dingen, zoals beïnvloeding van het afweersysteem, verstoring hormoonhuishouding, het bevorderen van kanker.

Omdat er bij de afvaloven al vele storingen zijn geweest waarbij ongefilterde rookgassen zijn uitgestoten, waarvan nu wordt toegegeven dat ook bij die storingen giftige dioxines zullen zijn vrijgekomen, kan geconcludeerd worden dat de volksgezondheid al jaren concreet gevaar loopt en dat de provincie met het hanteren van alleen een dwangsom de risico’s niet voldoende serieus neemt.

afvalovennee logo

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.