Omrin geeft opnieuw misleidende informatie / Friese afvalverwerker speelt met vuur

Omrin heeft in een persbericht van 17 december jl. helaas opnieuw misleidende informatie gegeven over haar prestaties, ditmaal voor wat betreft de inzameling. Het is niet de eerste keer dat Omrin haar manier van werken rooskleuriger voorstelt aan aandeelhouders en de inwoners van Friesland. Omrin pakt elke aanleiding aan om zichzelf de hemel in te prijzen terwijl de feiten een stuk genuanceerder zijn dan Omrin ze doet voorkomen.

In het persbericht meldde de Friese afvalverwerker dat zij volgens een studie van de Koninklijke Vereniging van Afval en Reinigingsmanagement (NVRD) de laagste inzamelkosten per aansluiting wist te realiseren. Deze informatie is misleidend omdat in de studie de private afvalverwerkers, in tegenstelling wat Omrin vermeldde, niet meegenomen werden. En uit onderzoek van Agenschap NL, waar alle afvalbedrijven in Nederland in betrokken werden, bleek overduidelijk dat gemeenten met een private inzamelaar voordeliger uit zijn invergelijking tot gemeenten met een publieke inzamelaar: “In 2010 zijn net als voorgaande jaren de afvalbeheerskosten het laagst in gemeenten waar particuliere bedrijven inzamelen. Er is een duidelijke relatie tussen de inzameldienst en de beheerskosten. Daar waar een particulier bedrijf of een combinatie van bedrijven actief is, zijn de beheerskosten lager.”(Agentschap NL, “Afvalstoffenheffing 2010”, juni 2010)

Weer een ander onderzoeksbureau, Roland Berger Consultants, heeft berekend dat gemeenten die hun afval hebben aanbesteed 16-60% lagere verwerkingskosten realiseren. Omrin is, in vergelijking met de vrije markt dus veel duurder.

“Dat Omrin misleidende informatie aan aandeelhouders en publiek verstrekt is een ernstige zaak. Immers, het bedrijf hoopt binnenkort haar eigen afvaloven te mogen opstarten. Met alle misleidende informatie van Omrin is het hoogst twijfelachtig of het bedrijf wel in staat geacht kan worden om overheid, aandeelhouders en de mensen uit de omgeving van Harlingen eerlijk en oprecht te informeren over alles wat er uitgespookt wordt aan de Waddendijk” aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting afvaloven Nee. “Wij hebben Omrin de afgelopen jaren leren kennen als een bedrijf dat keer op keer een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid presenteert om haar eigen zin door te kunnen drijven. Misleiding en het verspreiden van verkeerde informatie mag gewoon niet. Nu gaat het nog om geld, straks gaat het om de uitstoot van giftige stoffen. Dat is nog al wat. Als je ziet hoe nu ook weer het publiek misleid wordt, is het niet te verwachten dat Omrin straks wel eerlijk en oprecht zal zijn.”

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.