Nut afvaloven Amsterdam staat al na 3 jaar ter discussie

Correctie: Ten onrechte stond in onderstaand bericht dat de oven bijna 500.000 euro heeft gekost. Dit is niet correct. De oven heeft bijna een half miljard euro gekost.

Het nut van de afvaloven in Amsterdam, die pas 3 jaar geleden in gebruik is genomen, wordt nu al ter discussie gesteld. De oven die bijna een half miljard euro kostte heeft te weinig afval om de centrale draaiende te houden. Sinds kort moet afval uit het buitenland gehaald worden. Maar ook daar wordt hergebruik gestimuleerd. Het verbranden van afval wordt steeds minder geaccepteerd, aldus het rapport wat Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft opgesteld. Dat roept in Amsterdam vragen op over de investering in de hoogrendementscentrale. In 2003 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bouw van de oven, maar de geluiden uit de raad zijn nu dat als men dat toen had geweten wat men nu weet, er geen geld in de oven was geïnvesteerd.

Een directe vergelijking kan worden gemaakt met de afvaloven in Harlingen. Het grote verschil is dat PriceWaterHouseCoopers al in 2007 waarschuwde dat er een dreigend tekort aan afval zou ontstaan. Het rapport wat in opdracht van de aandeelhoudende Friese gemeenten was opgesteld, is willens en wetens door de bestuurders aan de kant geschoven. De Friese trots en de emotie om een eigen afvaloven te hebben was belangrijk. Maar nu al is er niet voldoende afval voor de afvaloven in Harlingen. Daarom heeft Omrin ook geprobeerd afval uit Delft te halen, wat mislukt is door een te hoge inschrijfprijs. Friesland lijkt dezelfde kant op te gaan als de situatie die zich nu in Amsterdam afspeelt. Met dat verschil dat Friesland al vanaf het begin is gewaarschuwd voor het tekort van afval op de afvalmarkt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.