Nieuwe vergunningaanvraag Omrin bevestigt onbetrouwbare rol provincie

Op 13 maart 2014 besteedde Zembla voor de tweede keer aandacht aan de afvaloven in Harlingen. De onderzoeksvraag was wat er gebeurt als de overheid de bevolking niet serieus neemt. De uitzending is alweer van 2 jaar geleden maar in de tussentijd is er nog weinig veranderd. Zo is onlangs bekend geworden dat de afvaloven ook kwik uitstoot terwijl Omrin  jarenlang “nul” uitstoot kwik heeft gepubliceerd. Ook beloofde Omrin naar aanleiding van hoge dioxine-uitstoot maatregelen door te voeren in april 2016. Deze maatregelen zijn echter nog altijd niet uitgevoerd.

Dat is ook de reden waarom stichting afvaloven Nee de nieuwe commissaris van de Koning een welkomstbrief heeft gestuurd met de vraag of hij moreel besef hoog op de agenda wil zetten bij Friese bestuurders.

Het meest actuele voorbeeld van de onbetrouwbare provincie blijkt uit het feit dat Omrin een nieuwe vergunning heeft aangevraagd om 30% meer uit te stoten. Deze nieuwe vergunning is voor Omrin noodzakelijk omdat het de afvalverwerker al jarenlang niet lukt om met het rookgasdebiet binnen de vergunning te blijven. In 2014 en 2015 stootte de afvaloven 230.000 kubieke meter per uur uit terwijl er maar 177.000 kubieke meter per uur was vergund. Toevallig is 230.000 kubieke meter per uur ook precies de omvang van de uitstoot waarvoor nu een vergunning is aangevraagd.


In de uitzending van Zembla noemt Omrin directeur John Vernooij dat de provincie een scherpe vergunning heeft afgegeven die je niet zomaar krijgt. Ook zegt hij dat de provincie scherp aan het handhaven is op de uitvoering ervan. Echter uit de nieuwe aanvraag van Omrin blijkt dat Vernooij onzin kletst. Als de provincie zo scherp had gehandhaafd was de afvaloven al in 2014 gesloten geweest. In plaats daarvan worden de spelregels zo aangepast dat de afvaloven kan blijven doorgaan en heeft de burger het nakijken.

 

Omrin directeur Vernooij: “wij zijn blij met een vergunning die ook streng gehandhaafd wordt.”

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.