Nieuwe leugen Omrin: Friese gemeenten toch financieel de dupe bij stopzetten afvaloven

Friese gemeenten zullen volledig financieel de dupe worden als de afvaloven moet stoppen. Dit blijkt uit informatie die Omrin aan de Raad van State heeft gestuurd. Omrin meldt dat rentelasten van de 150 miljoen euro kostende afvaloven niet te dragen zijn bij stilstand van de oven voor de Friese gemeenten. Ook de al ingevoerde tariefsverlaging zal teniet worden gedaan. Daarnaast zal stilstand van de afvaloven na enige tijd tot faillissement van Omrin leiden. Omrin bevestigt met deze dreigende woorden dat de gemeenten destijds zijn voorgelogen over het risico wat gemeenten zouden lopen bij de omstreden afvaloven. Uit een interview van oktober 2009 die oud algemeen directeur Doppenberg en Vernooij met een journalist van de Harlinger Courant hadden, verdoezelde Omrin doelbewust de risico’s voor de gemeenten.
Op de vraag van de krant of de afvaloven in het belang was van het voortbestaan van Omrin zei Ton Doppenberg: “Nou, niet per se. Er is een afvalketen: inzamelen, sorteren, afvoeren naar een recylebedrijf en dan moet je nog wat met het restant.”
John Vernooij meldde: “Er is wel risico, en bij ons is dat afgedekt in de NV. De gemeenten zijn aansprakelijk voor het ingelegde bedrag, voor Harlingen is dat 54.000 euro en niet meer dan dat.”

Nu blijkt dat gemeenten wel degelijk financieel de dupe zullen worden bij het stopzetten van de afvaloven. Terwijl het ontbreken van een financieel risico voor veel gemeenten het een argument was om voor de afvaloven te stemmen.
Daar komt bij dat mocht de oven worden stopgezet dit te maken heeft met de milieuvergunning. Precies datgene waarover de gemeenten niets te zeggen hebben en geen invloed op hebben. Laat staan de burgers die al hebben laten zien dat er geen draagvlak is voor deze afvaloven.

Oud algemeen directeur Doppenberg (links) en Vernooij

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.