Harlinger Belang stelt vragen aan B&W over dioxine-overschrijding – kritiek op opstelling GGD

Coalitiepartij Harlinger Belang (3 zetels) heeft vragen aan B&W gesteld over de dioxine-overschrijding. Jan Jellema, raadslid sinds 2006, uitte al eerder via twitter zijn zorgen over de hoge dioxine-uitstoot. Jellema: “Temeer omdat John Vernooij (directeur Omrin, red.) stelt dat dit met gebruikelijke meting niet zou zijn opgevallen.” Omrin meldde overigens nog niet lang geleden tegenover de Harlinger Courant dat de continue dioxine-meting weliswaar welkom was maar ook overbodig.

In het verkiezingsprogramma van 2014 pleitte de coalitiepartij al voor permanente metingen naar dioxinen. De noodzaak hiervoor lijkt door de politiek steeds meer te worden ingezien.  Gedeputeerde Schrier van de provincie Fryslan stelde in de Harlinger Courant dat het belang van het dioxine-onderzoek nu zeer duidelijk is.

De raadsfractie van Harlinger Belang laat via haar website weten zich te verbazen over de vlotte stellingname van de gemeente, de provincie en de GGD, dat de verhoogde concentratie geen risico voor de volksgezondheid heeft opgeleverd. “Ook heeft het ons verbaasd, dat het college niet bij de provincie heeft aangedrongen, om uit voorzorg in te grijpen en wij vragen ons af wanneer het college hiertoe wel actie zou ondernemen.”

Abel Arkenbout van stichting Toxicowatch begrijpt niets van de lakse opstelling van de GGD. “Dioxine is een sluipend gif. Dioxine stapelt op in je lichaam. Elke keer dat je iets binnenkrijgt bouwt de waarde op. Ik heb dan ook de grootste moeite met de bagatelliserende opstelling van de overheid en vooral van de GGD. De gemeenteraad laat zich door de GGD voorlichten. De GGD vertelt daar niet dat wereldwijd allang is afgesproken dat de uitstoot van dioxine tot nul teruggebracht moet worden.”
Wethouder Boon laat weten dat, zodra de oorzaak bekend is, maatregelen genomen kunnen worden. “Dan kunnen we ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet weer voor kan komen.”

Klik hieronder voor de vragen van Harlinger Belang
Schriftelijke vragen Harlinger Belang over dioxine overschrijding

Klik hieronder voor het artikel over de dioxine-overschrijding in de Harlinger Courant
van 29 december 2015
151229 HC over dioxine overschrijding

 

 

afvalovennee logo

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.