Harlingen gaat op zoek naar nieuwe afvalverwerker – leveringscontract afval is er niet

Een ingediende en aangenomen motie van de SP heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Harlingen op zoek gaat naar een goedkopere afvalverwerker. Omrin hanteert nog altijd te hoge afvaltarieven in vergelijking met wat er in Nederland mogelijk is. Een overcapaciteit aan afvalovens en een tekort aan afval heeft ervoor gezorgd dat afvaltarieven onder druk zijn komen te staan. Omrin wist in 2007 al dat er een overcapaciteit aan afvalovens zou ontstaan. Desondanks is men doorgegaan met het bouwen van een eigen afvaloven. Een overcapaciteit aan ovens en te weinig afval is het gevolg geweest. Hierdoor wordt zelfs al uit het buitenland afval geïmporteerd.

Uit de gemeenteraadsvergadering van woensdag 4 juli kwam naar voren dat er geen leveringscontract met Omrin is afgesloten. Wel zou er iets staan in statuten. Maar de statuten zijn altijd geheim gebleven. Zelfs voor de gemeenteraad zijn de statuten niet bekend. Daarom wordt in de motie ook opgeroepen die statuten naar de gemeenteraad te sturen.

In de motie wordt B&W opgeroepen om verschillende afvalverwerkers actief te benaderen om een offerte in te dienen. In oktober wil de gemeenteraad een voorstel van B&W tegemoet zien waarin de opties en mogelijkheden staan.

Ook werden tijdens de gemeenteraadsvergadering 2 andere moties aangenomen namelijk een motie die B&W opdragen om te bekijken welke onderzoeken er mogelijk zijn om immissies te meten. Deze motie werd naast de gehele coalitie ook ondersteund door de PvdA. En een motie om de provincie bij de les te houden waar het gaat om handhaving van de regelgeving.

Klik hieronder voor de 3 moties

SP_motie-onderzoek_goedkopere_afvalverwerking v3

SP_motie-metingen v2

SP_motie-Handhaving_BVA v2

Omrin laat in een eigen promotie film zien dat zelfs herbruikbare kliko’s de afvaloven in gaan.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.