Harlingen en omstreken protesteren weer tegen afvaloven Omrin

Op zaterdag 13 oktober om 14.00 uur, locatie stadhuis Harlingen, zal een stille protestmars worden gehouden tegen de afvaloven van Omrin. Stichting afvalovenNee roept zoveel mogelijk mensen op om zaterdag aan te sluiten en een duidelijk signaal af te geven. Genoeg is genoeg .

In dit filmpje, gemaakt door een inwoner van Harlingen wordt duidelijk hoe inwoners van Harlingen en omstreken keer op keer voor de gek worden gehouden.

Fragment uit filmpje over storing

Het incident staat niet op zich zelf, want storingen aan de afvaloven zijn structureel. Volgens milieudeskundige Johan Vollenbroek bevestigen de problemen de indruk dat de warmtewisselaars niet bestand zijn tegen de corrosieve eigenschappen van de rookgassen. “Die problemen zijn mede gevolg van de hoge zoutzuurconcentraties. Het probleem ligt in het ontwerp van de installatie.”

Ondanks dat er inmiddels 3 communicatieprotocollen zijn herschreven en eerdere dwangsommen door de provincie zijn opgelegd, communiceert Omrin niet adequaat op storingen. Na vele klachten over stank meldde Omrin pas na 2 uur dat er een storing was. Dat is veel te laat. AfvalovenNee vindt dat de provincie buitengewoon streng moet handhaven op deze nalatigheid.

Naar aanleiding van de vele storingen zullen waarschijnlijk in maart nieuwe pijpen zullen worden geplaatst, aldus de omstreden afvalverwerker. Stichting afvalovenNee vindt dat het onverantwoordelijk is om in de tussentijd de afvaloven toch weer op te starten. Het is wachten op een nieuwe storing. Mocht Omrin toch de afvaloven op gaan starten ligt burgerlijke ongehoorzaamheid op de loer. Vele aanwezigen tijdens de afgelopen protestavond in Trebol Harlingen lieten toen al merken dat de maat vol is en dat men bereid is zich aan de hekken vast te ketenen.

Op maandag 15 oktober zal -op verzoek van de fracties Wad’n Partij Harlingen, GroenLinks en Harlinger Belanger-  een extra gemeenteraadsvergadering worden gehouden. Er is 1 agendapunt en dat is de REC. De gemeenteraad zal in die vergadering de laatste gebeurtenissen bespreken.

Ondertussen start binnenkort het onderzoek naar de gevolgen van sluiting van de afvaloven. Stichting afvaloven wil dat, naast de gevolgen van sluiting, vooral ook onderzocht wordt wat de (negatieve) financiële en economische gevolgen zijn bij het voortbestaan van de afvaloven.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.