Grote financiële problemen REC; geen tariefsverlaging gemeenten 2016

Omrin probeert van alles om de aandacht af te leiden maar kan er niet meer om heen. Financieel gaat het niet goed met de REC. De afvalverwerker heeft forse maatregelen moeten nemen om het bedrijf draaiende te houden. De maatregelen gaan ten koste van de burgers. Uit de recente jaarrekening blijkt dat er in 2016 geen tariefsverlaging doorgevoerd is. Als reden wordt genoemd dat “het belang van de continuïteit van de onderneming nu prioriteit heeft.”

Maatregelen konden niet uitblijven. Een negatieve financiële tendens is pijnlijk zichtbaar in de financiële jaarrapporten. Uit de laatste gegevens blijkt dat de afvaloven in 2015 een verlies heeft geleden van bijna 1.4 miljoen euro. Het slechte resultaat kent een logische oorzaak. De vele storingen, knallende pijpleidingen en loslatende oventegeltjes zorgden ervoor  dat er flink gerenoveerd moest worden. De renovaties kostten klauwen vol geld. Plus dat door stilstaand van de oven er een lange tijd geen energie aan de zoutfabriek kon worden geleverd. Dus waren er ook geen inkomsten.

Screenshot Fin. situatie REC 2015                                                        screenshot jaarrekening REC

Daarnaast heeft Omrin ook noodzakelijkerwijs de statuten moeten wijzigen om aan afval te komen. Het van oorsprong Friese bedrijf heeft hiervoor niet Friese gemeenten toe moeten laten als aandeelhouder van Omrin. Inmmiddels is Omrin dus ook deels in handen van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Appingedam en Delfzijl. Schiedam en Vlaardingen zullen waarschijnlijk ook nog aansluiten. Het afval voor de REC komt dus tegenwoordig uit heel Nederland. Want in Friesland is veel te weinig afval. Terwijl de afvaloven speciaal bedoeld was voor het Friese afval. Een argument van de aandeelhouders destijds was dat er niet gesleept moest worden met afval. Omrin zou zijn eigen rommel opruimen. Iets waar Friesland trots op kon zijn. Maar door de statutenwijziging hebben de aandeelhouders zichzelf belachelijk gemaakt. Er wordt door heel Nederland met afval gesleept om de afvaloven in Harlingen te vullen.

De afvaloven moest het pareltje van Omrin worden. Het rendement van het project was berekend op 13%. (bron haalbaarheidsonderzoek PriceWaterHouse) De zogenaamde state of the art fabriek was landelijk toonaangevend, zo moest iedereen geloven. Maar in de praktijk is de afvaloven sinds de bouw alleen maar negatief in het nieuws geweest door de vele storingen en amateuristische bedrijfsvoering. Bovendien is de REC nu dus met bijna 1.4 miljoen fors verliesgevend. Burgers lopen hierdoor de tariefsverlaging mis en moeten buiten hun schuld om financieel boeten voor een afvaloven waar niemand op zat te wachten. Daarnaast is Omrin niet meer een exclusief Fries bedrijf. De vraag is wat erger is voor de trotse Fries.

120424 Burgers betalen voor afvaloven kopie

 

 

 

 

 

Renovatiewerkzaamheden in afvaloven.
Burgers draaien voor de kosten op. Bron LC

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.