GGD bevestigt gezondheidsrisico afvaloven

Ruim een jaar nadat twee kraanwerkers ziek werden door rook uit de afvaloven is er niets verbeterd. De GGD bevestigde dat soms zelfs bij reguliere bedrijfssituaties er een gezondheidsrisico is bij blootstelling aan rook uit de afvaloven. 

Op 7 april 2011 werden twee medewerkers van een scheepswerf in een hijskraan onwel door blootstelling aan rook van de Harlinger afvaloven. Toen bleek later bleek uit onderzoek van dezelfde GGD dat de medewerkers geen risico hadden gelopen wat hun gezondheid betreft. Nu blijkt er dus toch gezondheidsrisico te zijn. Dat blijkt onder meer uit stukken die naar de Harlinger gemeenteraad verstuurd zijn.

,,Dat er nu toch gezondheidsrisico ontdekt is verbaast ons niet” aldus Sikke Jellema. ,,De afvaloven had hier nooit moeten komen juist vanwege de risico’s voor milieu en gezondheid van omwonenden. Hij is tegen de wil van duizenden omwonenden toch gekomen. Kennelijk ontdekken de deskundigen nu pas dat er ook daadwerkelijk een gezondheidsrisico is. Daarop is maar één conclusie mogelijk; Omrin kan de wettelijke normen voor uitstoot en verspreiding van die uitstoot niet nakomen. En dus moet de afvaloven nu dicht.”

Omrin wil op 29 juni de afvaloven feestelijk openen in aanwezigheid van de Staatssecretaris voor Milieu.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.