Gemeente Harlingen creëert vraagtekens naar aanleiding resultaten second opinion onderzoek dioxine eieren

Gemeente Harlingen heeft vandaag de resultaten van het second opinion onderzoek gepresenteerd naar aanleiding van de dioxine-eieren. Toxicowatch toonde aan dat scharreleieren rond Harlingen teveel dioxine bevatten. Gemeente Harlingen heeft een second opinion onderzoek laten doen door het RIVM. Het RIVM heeft op haar beurt RIKILT de metingen laten doen.

De resultaten die vandaag naar buiten zijn gekomen bevestigen wat Toxicowatch al meldde;  scharreleieren rond en in Harlingen bevatten teveel dioxine. Hiermee wordt de ernst van de situatie nog een keer bevestigd. Afgeraden wordt dan ook om veel eieren van de eigen kippen te eten. De gemeente Harlingen gaat echter niet op zoek naar de bron zoals  Toxicowatch adviseerde. Harlingen vindt namelijk dat het geen specifiek Harlings probleem is. Zij baseren zich hierbij op onderzoeken die in Zuid Limburg zijn gedaan. GGD Fryslan pleit voor landelijk onderzoek. Verwacht wordt dat op basis van een landelijk onderzoek dezelfde resultaten te verwachten zijn.

Jan Waling Huisman, huisarts in Harlingen is verbaasd. Voor Omrop Fryslan meldt hij: “De onderste steen moet boven, wat de bron ook is, ook al is het een open haard of een vuurtje, of wellicht de afvaloven. Wat ze nu doen is kijken naar landelijke resultaten. Naar de burger toe moeten ze de mensen serieus nemen.”

Een terugkerende en mogelijke bron is de afvaloven. Burgemeester Sluiter meldt dat op basis van het onderzoek niet kan worden gezegd dat de dioxine wordt veroorzaakt door de afvaloven. Maar uitsluiten kan hij het ook niet. Bij de afvaloven in Harlingen wordt maar twee keer per jaar dioxine gemeten terwijl in omliggende landen een continue meting bij afvalovens bij wet verplicht is. AfvalovenNee wil al jarenlang continue dioxinemeting bij de afvaloven. Maar nog steeds wordt dit geweigerd.

rokende afvaloven zorgt voor stankoverlast
                                           foto: Hans Gillissen

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.