Gedeputeerde zet vraagtekens bij uitstoot afvaloven Omrin

Gedeputeerde Poepjes heeft onlangs bij Omrop Fryslan aangegeven dat er een tweede onderzoek komt naar de uitstoot van de afvaloven. Aanleiding zijn de vele storingen die er in september en oktober bij de afvaloven waren. Op 29 september zorgde de storing voor stank- en gezondheidsklachten bij meerdere mensen uit Wijnaldum, Pietersbierum en Sexbierum. Er werd geklaagd over stank en branderige ogen. Bij een kippenboer uit Pietersbierum leden 60.000 kippen aan ademnood.

Poepjes kondigde aan dat een onafhankelijk bureau alle data van de afvaloven die tijdens de storingen geregistreerd zijn gaat analyseren. Dat is opmerkelijk. Want voor het Friesch Dagblad verklaarde Seerp Bosch van Omrin dat, naar aanleiding van de storing, de meetapparatuur was uitgevallen. Door de storing zijn afvalstoffen ongefilterd uitgestoten. De provincie meldde tegen de krant dat er afvalstoffen zijn uitgestoten die niet volledig waren verbrand. Onafhankelijk deskundige drs. ing. Johan Vollenbroek concludeerde daarover: “Dat betekent dat er dan ook hoge concentraties NOx, zoutzuur en waterstoffluoride en dioxines op de begane grond voorkomen.”

Stichting afvalovenNee volgt met belangstelling dit proces. “We zijn benieuwd met welke resultaten gedeputeerde Poepjes gaat komen en op welke gegevens die zijn gebaseerd” laat SAN weten. “Toveren met gegevens die er niet zijn lijkt ons niet mogelijk. Hoe men overigens eerder heeft kunnen bepalen dat er geen gevaar voor de gezondheid zou zijn, is voor ons daarom ook nog steeds een raadsel.

Wat we wel weten is dat de verspreiding van de uitstoot van de afvaloven minimaal en uiterst belabberd is. De zogenaamde virtuele pijp functioneert niet. Recente foto’s tonen dat maar weer eens aan. Duidelijk is te zien  dat de rook direct neerslaat en eigenlijk meteen de grond raakt. Dat zijn bedreigende situaties. Zeker als je bedenkt dat er tijdens storingen ongefilterde uitstoot plaatsvindt.”

Mail-bijlage

Hieronder de link voor het interview met de kippenboer uit Pietersbierum
http://www.omropfryslan.nl/nijs/gaswolk-rec-wie-gefaarlik-foar-sunens

Hieronder de link voor het interview met gedeputeerde Poepjes bij Omrop Fryslan
http://www.omropfryslan.nl/nijs/deputearre-wol-nij-undersyk-utstjit-offaloven-harns

Hieronder de link voor het item in het Friesch Dagblad
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=68387&_ga=1.91669338.1742324693.1381126435

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.