Eerste dioxinemetingen bevestigen angstbeeld

De eerste resultaten van de dioxinemetingen over de periode van 6 augustus tot en met 3 september hebben bevestigd wat voorstanders van AfvalovenNee altijd hebben aangegeven: De afvaloven stoot dioxine uit. Zelfs bij een afvaloven, die kort geleden volledig is gerenoveerd, is dioxine gedetecteerd. Omrin heeft altijd ontkend dat er dioxine vrij kwam. De afvaloven kent een onbetrouwbare en onvoorspelbare verspreiding van de giftige stoffen. De GGD heeft in een memo laten weten dat de pluim zichtbaar laat zien dat de rookgassen niet ver omhoog gaan maar zich horizontaal of zelfs neerwaarts verspreiden. Als oorzaken worden de volgende factoren genoemd:
– lage schoorsteen t.o.v. de hoogte van het gebouw
– verbrandingstemperatuur
– windturbines die dicht in de buurt staan
– optreden van kustlijnfumigatie
Verontrustend is dat de GGD aangeeft dat niet bekend is welke factor hoeveel invloed heeft. Hetgeen betekent dat de verspreidingsmodellen voor de afvaloven op zijn minst onbetrouwbaar zijn en de conclusie kan worden getrokken dat de norm die geldend is voor afvalovens niet bij de afvaloven van Omrin toepasbaar is. De veronderstelling dat de dioxine-uitstoot onder de norm is klopt dus niet.

Nu de resultaten laten zien dat er bij een normale bedrijfsvoering toch dioxine wordt uitgestoten wordt het angstbeeld bevestigd dat mensen dioxine hebben binnengekregen.

Dr. Bram Brouwer, bijzonder hoogleraar Milieutoxicologie bij de Vrije Universiteit over dioxine:
“Dioxine kwalificeren we in de hoogste gifheidsklasse. Redenen zijn:
1. De concentratie van de stof die in staat is iets te doen in je lichaam is extreem laag.
2. Dioxine stapelt op in je lichaam. Elke keer dat je iets binnenkrijgt bouwt de waarde op. In het begin zit je nog wel goed maar op een gegeven moment kom je over die waarde heen en heb je een gezondheidsprobleem.
3. Dioxine doet meerdere dingen, zoals beïnvloeding van het afweersysteem, verstoring hormoonhuishouding, het bevorderen van kanker.

Bij grote storingen die zich voor de renovatie van de afvaloven hebben voorgedaan is door Omrin de by-pass gebruikt. Dit betekent dat grote hoeveelheden dioxinen urenlang ongefilterd naar buiten zijn geblazen.

Klik hieronder voor het item over de eerste dioxine-metingen in de Harlinger Courant van 23 oktober.

Meting dioxine

Rook afvaloven valt direct neer 2 opstart9

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.