Dioxines in eieren rondom Harlingen

In scharreleieren rondom Harlingen zijn hoge concentraties dioxines en PCB’s gevonden.  Dr. Peter A. Behnisch van het laboratorium Bio Detection Systems in Amsterdam en verantwoordelijk voor het onderzoek, stelt dat deze eieren niet in een supermarkt verkocht mogen worden. Hij spreekt van een “serious problem.”
Fractieleden van Frisse Wind Harlingen hebben door Stichting Toxicowatch het onderzoek hebben laten uitvoeren.

In Midlum, Wijnaldum en Harlingen zijn eieren verzameld. De consumptienorm die ligt op 2 pg TEQ/gram vet is overschreden met waarden die liggen tussen de 2,1 en 10,8 pg TEQ/gram vet. Dr. Kees Olie, milieutechnicus aan de Universiteit van Amsterdam zegt hierover: “De aangetroffen hoeveelheden dioxines en PCB’s zijn reden tot grote zorg. De bron dient zo snel mogelijk te worden gevonden.”

In een reactie voor Omrop Fryslan geeft Olie aan dat hij niet precies weet wat er in de afvaloven verbrand mag worden maar dat als er PCB’s verband zou zijn dit de bron kan zijn. Uit een promotiefilm van Omrin zelf  is gebleken dat werkelijk alles in de afvaloven verdwijnt. Van kliko’s tot aan ander kunststof materiaal.

Omrin's afvalbunker

Omrin’s afvalbunker

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.