De vier maatregelen van afvalovenNee

Stichting afvalovenNee is het zat dat burgers niets te zeggen hebben over wat er moet gebeuren met de afvaloven in Harlingen. De info-discussieavond op 16 februari heeft aangetoond dat de inwoners van Harlingen en omstreken andere maatregelen willen dan wat de politieke bestuurders naar voren brengen. Daarom heeft stichting afvalovenNee zelf vier maatregelen opgesteld die, naar mening van de stichting, meer overeenkomen met het signaal wat de bevolking heeft afgegeven en waarbij de bevolking een belangrijke plek krijgt in het besluitvormingsproces.

De maatregelen luiden:

1. onmiddellijke sluiting afvaloven ten behoeve van uitsluiten risico’s volksgezondheid
2. vervangen directeur Omrin en directeur REC ten behoeve van terugwinnen vertrouwen
3. inzage kosten voor de benodigde technische verbeteringen REC
4. inzage kosten en gevolgen bij blijvende sluiting REC
5. de bevolking een bepalende keuze laten maken over:
a. investeren in technische aanpassing REC met afweging financiële gevolgen/milieu en gezondheidsrisico’s of
b. weloverwogen keuze definitief sluiten REC inclusief eventuele financiële gevolgen

AfvalovenNee verwacht dat naar aanleiding van de technische aanpassingen er grote financiele problemen gaan ontstaan bij Omrin. Want in 2015  heeft Omrin noodzakelijkerwijs ook al een flinke renovatie moeten uitvoeren met hoge kosten als gevolg. Uit de jaarrekeningen over afgelopen jaren blijkt dat er bij Omrin een duidelijke neerwaartse financiele spiraal zichtbaar is. Jaarcijfers tonen aan dat het financieel niet goed gaat met Omrin. (zie hieronder)

AfvalovenNee is ervan overtuigd dat de technische aanpassingen in de afvaloven indirect door burgers betaald moeten worden via een aanpassing van de afvaltarieven of andere negatieve gevolgen. Maar ook een sluiting van de oven zal financiele gevolgen met zich meebrengen. Het is een keuze uit twee kwaden. Burgers moeten veel meer positie krijgen dan alleen maar een inspreekmoment bij een gemeenteraad. Daarom moeten zij een bepalende stem krijgen over wat er moet gebeuren met de afvaloven.

Hieronder de financiele status. Bron jaarrekeningen Omrin

Financiele situatie Omrin n.a.v. jaarrekeningen

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.