Burgers betalen CO2 heffing van zoutfabriek

Het was een feitelijke constatering die de Leeuwarder Courant deed op 24 april. “De kostprijs voor het verwerken van afval gaat de komende jaren omhoog. Dat heeft te maken met oplopende CO2-heffing voor de industrie. Met de heffing heeft ook de afvaloven in Harlingen te maken.” Die zinsnede roept een belangrijke vraag op, namelijk de reductie van CO2 was destijds toch hét argument om de afvaloven te bouwen? En dat klopt. Want Omrin meldt op haar site dat de afvaloven ervoor zorgt dat er 75 miljoen kuub gas per jaar wordt bespaard. Dit komt doordat de zoutfabriek stoom afneemt van de afvaloven en daardoor niet meer op aardgas hoeft te stoken. Omgerekend is dat 148 miljoen kilo CO2 uitstoot per jaar.

Veel protest tegen bouw afvaloven.

Voor veel Friese wethouders was dat meer dan voldoende om hun gemeenteraden destijds te overtuigen dat de afvaloven gebouwd moest worden. En dat heeft gewerkt. De REC is, weliswaar na veel protest, er gekomen.

In 2014 meldde Omrin echter in haar elektronisch milieuoverzicht al dat om dezelfde hoeveelheid energie te krijgen, een keer zo veel CO2 vrijkomt bij de verbranding van afval als bij de verbranding van aardgas.

Hoge CO2 uitstoot afvaloven. Elektronische milieu jaaroverzichten
worden door Omrin sindsdien niet meer gepubliceerd.

Dus van CO2 reductie was helemaal geen sprake. Het was vestzak-broekzak, maar dan in negatieve zin. Daarmee was het nog niet klaar. Want de zoutfabriek vraagt zoveel energie dat met alleen het verbranden van afval niet de temperaturen worden bereikt die nodig zijn voor het productieproces bij Frisia. Omrin heeft uit bittere noodzaak externe oververhitters inwerking gesteld om die temperaturen wel te bereiken. Hierbij is het extra wrang dat deze energievreters op aardgas werken.

De conclusie is dat de afvaloven veel meer CO2 uitstoot dan de zoutfabriek ooit deed. En daar draaien de burgers via afvalstoffenheffingen straks voor op. Want directeur Vernooij dreigde al in de Leeuwarder Courant: “het is of extra belasting betalen, of het is investeren in technieken die de CO2-uitstoot verlaagt. Het kost echter net zo veel geld.” En dat is een triest dreigement voor de burgers in Friesland. Want indirect betalen zij in feite voor de CO2 uitstoot wat bij de zoutfabriek hoorde. De directie van de zoutfabriek lacht ondertussen in zijn knuistje. Want, zorgen over de omstreden zoutfabriek of niet; zij zijn spekkoper. Geen hoog aardgasgebruik en al helemaal geen CO2 uitstoot. Met dank aan de afvaloven en de belastingbetaler.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.