Afvaloven levert grijze energie

Eerder meldden wij al op deze site dat het aardgasverbruik van de afvaloven gemiddeld  boven de 8.500.000 Nm3 zit. Het aardgasverbruik heeft grotendeels te maken doordat de oven door het verbranden van afval niet de temperatuur kan realiseren die de zoutfabriek nodig heeft. Externe oververhitters die op aardgas stoken, staan continu aan. Deze energievreter betekent zo’n 16 miljoen kg CO2 uitstoot per jaar.

Uit berekeningen op basis van het elektronisch milieuverslag van Omrin blijkt nu dat bij het verbranden van afval door de REC zo’n 263 miljoen kg CO2 vrij komt. De uitstoot van CO2 door het continue aardgasverbruik en de uitstoot van CO2 door het verbranden van afval bij elkaar opgeteld betekent een jaarlijkse uitstoot van 279 miljoen kg CO2 per jaar. Om een vergelijk te maken hoeveel dit is; alle huishoudens van Harlingen bij elkaar, uitgaande van 7561 woningen, stoten zo’n 47 miljoen kg CO2 per jaar uit.

Omrin meldt op haar site dat de afvaloven ervoor zorgt dat er 75 miljoen kuub gas per jaar wordt bespaard. Dit komt doordat de zoutfabriek stoom afneemt van de afvaloven en daardoor niet meer op aardgas hoeft te stoken. Omgerekend is dat 148 miljoen CO2 uitstoot per jaar. Maar na aftrek van de besparing van CO2 uitstoot die gerealiseerd wordt door warmte levering aan de zoutfabriek, stoot de afvaloven dus nog steeds bijna 2 keer zoveel uit als het bespaart.

Omrin claimt altijd dat de REC duurzame energie produceert. Maar de geleverde energie is verre van groen. Groene energie wordt immers opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen. Bronnen als wind, zonlicht of warmte uit de aarde. Verbranding van afval hoort daar niet bij. En helemaal als daar de definitie “onuitputtelijke bron” aan wordt gehangen in de tijd dat het verbranden van afval afgebouwd moet worden. Grijze energie is vuile energie. Deze wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool. Door de verbranding komt koolstof vrij in de vorm van CO2. Niemand minder dan John Vernooij, als algemeen directeur van Omrin, is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de REC. Doordat Omrin continu de REC als duurzaam te betitelen wordt dus het verkeerde beeld geschetst.

Zwarte en giftige rookwolken worden over de Waddenzee uitgestoten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.