Afvaloven produceert meer CO2 als de zoutfabriek deed.

Voor veel gemeenten was de CO2 reductie bij de zoutfabriek een belangrijk argument om de afvaloven te omarmen. Een drogreden. Dat was het in 2007 al omdat de CO2 reductie van de zoutfabriek niets te maken had met het vraagstuk; hoe ga je verantwoord om met afval. Maar het kan nog erger.

Nu de afvaloven een tijd geleden in gebruik is genomen blijkt dat de oven zelf meer CO2 uitstoot als de zoutfabriek deed. In het milieujaarverslag van Omrin over 2011 staat dat er 154.000 ton afval verbrand is. Hierbij is er 195.000 ton CO2 uitgestoten.  De oven is in 2011 niet het gehele jaar in bedrijf geweest. Was dit wel het geval geweest, dan was er 228.000 ton afval verbrand. Er was dan 228/154 x 195.000 ton = 289.000 ton CO2 uitgestoten! De verbranding van afval levert dus een keer zo veel CO2 uitstoot op als het aardgas, hetgeen waarmee de zoutfabriek voor de komst van de afvaloven stookte.

Omrin claimt ook dat de zoutfabriek 75 miljoen kuub aardgas minder verbruikt doordat zij nu energie van de afvaloven krijgen.  De afvaloven verbruikt echter zelf op jaarbasis 10 miljoen kuub. (in jaarverslag staat dat er 7 miljoen kuub verbruikt is in 2011, in een normaal jaar zal dit 228/154 x 7 miljoen kuub = 10 miljoen kuub zijn.)

Woensdagavond is er een extra gemeenteraadsvergadering over de afvaloven. Dan zullen B&W hun plan van aanpak vertellen rondom de afvaloven. Dat ondertussen vele beloften door Omrin zijn gebroken en gemeenten wellicht bewust zand in de ogen is gestrooid zal onomkeerbaar zijn. Waarschijnlijk zal B&W het aangeven dat het allemaal aan “de communicatie” heeft gelegen. Wat de stichting afvalovenNee betreft zijn gemeenten met open ogen in een project gestapt waarvan de uitkomst al in 2007 bekend was. Een nutteloze en te dure afvaloven op de totaal verkeerde plaats.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.