De provincie Fryslan toont op haar website het probleem van de stikstof. In een animatie wordt uitgelegd waarom stikstof verminderd moet worden en hoe de provincie dit gaat aanpakken.

De provincie Noord-Holland neemt drastische maatregelen vanwege het plafond van stikstofuitstoot waar de provincie al tegenaan zit. Er worden diverse bouwprojecten stilgelegd. Want bij het bouwen van huizen komt stikstof vrij, bijvoorbeeld door het aanleveren van materiaal door vrachtwagens. Als de panden in gebruik zijn genomen komt ook stikstof vrij door het gebruik van aardgas.

Er worden talrijke maatregelen genomen om het stikstofprobleem aan te pakken. Bestuurders in Fryslan, waaronder ex gedeputeerde Pyt Adema, tegenwoordig voorzitter van de Christen Unie, heeft zich jarenlang hard gemaakt voor de komst van een afvaloven in Harlingen. Het was toen al bekend dat deze oven voor een overcapaciteit van verbrandingsovens zou veroorzaken. Ton Doppenberg meldde die dreiging van overcapaciteit met droge ogen bij Omrop Fryslan.

En door die overcapaciteit is er logischerwijze te weinig afval op de Nederlandse markt ontstaan. In Friesland was sowieso al te weinig afval om de afvaloven te vullen en moest dus elders in Nederland afval gehaald gaan worden.
Tegenwoordig rijden elke dag vrachtauto’s uit heel Nederland naar het verre noorden om de Harlingse afvaloven te vullen. De gemeenten waar het afval vandaan komt zijn:
– de Groningse gemeenten Eemsdelta en Westerwolde,
– de Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten
– Capelle aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk
1 retourrit vanuit Schiedam is zo’n 400 kilometer. Het is een kleine moeite om in te denken hoeveel duizenden kilometers per dag wordt afgelegd om het afval in Fryslan te brengen. Voor Noord-Holland zou alleen deze verkeersbewegingen al genoeg zijn om een bouwproject stil te leggen.
Helaas blijft het niet bij de vervoersbewegingen. Want Omrin levert stoom aan de zoutfabriek. Om tot een gewenste productie temperatuur te komen bij de zoutfabriek zijn steunbranders 24 uur per dag bezig om dat te bewerkstelligen. Die steunbranders werken op aardgas en veroorzaken een enorme CO2 uitstoot, maar ook stikstofuitstoot.
Omrin gebruikt alle greenwash methoden die maar gevonden kunnen worden om de naam op het gebied van duurzaamheid hoog te houden. Het lukt hen om bekende Nederlanders hiervoor hun karretje te spannen. En met die manipulatie van denkbeelden wordt menigeen op het verkeerde been gezet. Omrin is een voorbeeld van een mindset waardoor nu maatregelen moeten worden genomen vanwege een stikstofprobleem. Als die mindset niet veranderd is het dweilen met de kraan open.
