Afval verbranden heeft geen toekomst

Het Rijk wil dat in 2050 de hele economie circulair draait. En daar past geen afvaloven in. Zelfs niet als het daarbij “groene” energie levert aan huizen en bedrijven. Eind 2017 is dat als gezamenlijke conclusie geconstateerd tijdens een grote afvalconferentie. Dagblad Trouw deed er verslag van. Aan het woord kwam onder andere zakenvrouw en duurzaamheidsexpert Anne-Marie Rakhorst. “Het reduceren van afvalverbranding is onvermijdelijk.”

Exploitanten van afvalovens beaamden de stelling. Directeur van de Vereniging Afvalbedrijven Dick Hoogendoorn meldde dat er steeds minder afval komt waardoor afvalovens moeten gaan afschakelen. Het is een kwestie van jaren tot het stopt.

Het gehele artikel kun je hier lezen.

Vandaag is in Trouw een interview verschenen met stichting afvalovenNee. AfvalovenNee is druk bezig hoe gezamenlijk met burgers, jeugd, politici en het bedrijfsleven nagedacht kan worden over wat we met ons afval doen en op welke wijze we de afvalstroom kunnen reduceren.

Lees hier het gehele interview

Ironisch genoeg heeft Omrin vandaag de afvaloven weer opgestart. De oven werd 7 weken lang noodgedwongen stil gelegd om een ongeplande en dure renovatie te ondergaan. Stoompijpen die door roest uit elkaar knalden moesten worden vervangen. Het is niet de eerste ongeplande renovatie. Ook in 2015 moest al worden ingegrepen. De extra kosten die dat met zich meebracht zorgde ervoor dat in 2016 geen beloofde tariefsverlaging werd doorgevoerd en er een verlies werd geleden van bijna 1.4 miljoen euro.

Omrin blaast leidingen schoon tijdens de opstart op 12 april
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.