Aanbestedingen verlagen afvaltarief – Noordwesthoek wil af van Omrin

Uit recente aanbestedingen in Limburg blijkt dat burgers aanzienlijk minder betalen voor de verwerking van huishoudelijk afval. De korting kan oplopen tot een kwart van de huidige afvalstoffenheffing. De kosten zijn in Limburg gedaald van 116 euro naar maar liefst 55 euro per ton.

Dat is goed nieuws voor de gemeenteraadsleden van Franekeradeel, het Bildt en Menameradiel. Want zij zijn zich aan het oriënteren  hoe het mogelijk wordt afscheid te nemen van Omrin en het afval door een derde partij te laten verwerken. Smallingerland die al direct uit Omrin is gestapt nadat het afvalovenproject startte, laat al jarenlang het afval door HVC in Alkmaar  verwerken.  De gemeente heeft sindsdien flinke kosten kunnen besparen op de afvalverwerking.

Mocht de Noordwesthoek stoppen met Omrin zal zeker de afvaloven ook de afvalpoorten moeten sluiten. Pricewaterhousecoopers waarschuwden de gemeenten er al in 2007 op dat niet 1 gemeente uit Omrin mocht stappen  omdat het anders gedaan was met de afvaloven. Omrin heeft onlangs aangegeven juist meer afval nodig te hebben om aan de energiebehoefte van de zoutfabriek te kunnen voldoen en heeft hiervoor inmiddels een vergunning aangevraagd bij de provincie.

De jarenlange afvalvoorraad in Oude Haske met als eindbestemming afvaloven Harlingen

Opgeslagen afval bedoeld voor de afvaloven 

                                                      

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.