Grote hoeveelheid dioxine in milieu terecht gekomen – Omrin loopt op eieren

In de periode tussen 1 en 29 oktober j.l. heeft de afvaloven meer dioxine uitgestoten dan in een heel jaar is toegestaan. Terwijl Omrin naar de oorzaak gist, gaat zij er toch vanuit, dat dit niet opnieuw gebeurt.

Stichting afvaloven Nee is geschrokken van de hoeveelheid dioxine die in de omgeving van de oven terechtgekomen is. Hans Gillissen van de stichting: „Dat deze afvaloven een onbetrouwbare en goedkope installatie is wisten we. Dat Omrin amateuristisch en onverantwoord handelt, hebben onafhankelijke rapporten ondertussen aangetoond. Maar dat de afvaloven zonder noemenswaardige storing in één maand zoveel dioxine uitstoot, heeft zelfs ons doen schrikken.

Het baart ons zeer grote zorgen voor de nabije omgeving met de werknemers op het haventerrein en de omwonenden, vooral als je weet dat de pluim vaak direct neerslaat. De Provincie sust iedereen met de veronderstelling dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, maar het zou beter zijn dat zij eerst garandeert dat een dergelijke dioxine-uitstoot niet weer gebeurt. Tot die tijd zou de omgeving rondom de afvaloven tot verboden gebied verklaard moeten worden. Of nog beter; preventief handhaven en de oven sluiten.”

Rook afvaloven valt direct neer 2

Mail-bijlage

 

 

 

 

 

Stichting afvaloven Nee is ervan overtuigd dat de grote temperatuurdalingen in de vuurhaard de grootste boosdoeners zijn van de dioxine-uitstoot. Gillissen: „Alle deskundigen en instanties zijn het erover eens dat onvolledige verbranding de grootste oorzaak is van dioxine-uitstoot. Milieudeskundige Johan Vollenbroek, de GGD, de Provincie en de Friese milieudienst, iedereen erkent dat, zodra de verbrandingstemperatuur onder de 850 graden Celsius komt, er grote kans is op dioxine-uitstoot door onvolledige verbranding.”

Bij een bezoek aan de afvaloven in 2014 ontdekte de Harlinger Courant bij een steekproef een veel te lage verbrandingstemperatuur. Omrin, de Friese milieudienst en gedeputeerde Poepjes kwamen destijds met tegenstrijdige, verwarrende en dubieuze verklaringen. Deze kwestie was voor de stichting afvaloven Nee reden om een rechtszaak aan te spannen. Deze zaak loopt nog steeds.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.